För att våldtäkter är avskyvärda och nu är det fanimej dags för förändring

Det här tillhör inte det som normalt sätt publiceras på den här bloggjäveln om mitt liv som au pair på andra sidan jorden (jag undrar hur många gånger jag har skrivet de sista fyra orden förut, haha). Men jag kan inte få detta ur mitt huvud. Ni har säkert läst om det redan, och tycker att jag är tjatig och inte tillför någonting nytt till debatten. Det skiter jag fullständigt i. För det som sker är vidrigt och sättet vi ser på saken måste förändras nu, nu, nu. Helst igår. Ja, jag ska komma till saken.

Förra veckan uppmärksammade Zara Larsson (jo precis, hon som vann Talang som 11-åring) ett flygblad, som delades ut till festivalbesökare under Bråvallafestivalen 2014, från Ung Vänster. Men innan jag kommenterar den vill jag dela en lista på punkter som tjejer bör tänka på för att slippa bli våldtagna:

 • Klä dig inte för utmanade, tajt eller urringat – du vill ju inte sända ut fel signaler.
 • Gå aldrig hem ensam genom stan sent om natten. Ring en taxi.
 • Drick dig inte alltför full så att du inte hamnar i en situation där du inte har full kontroll.
 • Lär dig grundläggande självförsvar och vikten av att bära pepparspray och stilettklackar (bra att borra igenom fötter) under en utekväll.
 • Undvik ställen som du vet kan innebära en potentiell risk för våldtäkt, typ parken, bakgränden och den där klubben.

 

Inga konstigheter, eller hur? Den här listan checkar kvinnor av mentalt i huvudet mer eller mindre varje helg lördagskväll. Vi har alla sett den eller en liknande version och vi tycker att den är alldeles i sin ordning. Vettig och förnuftig vill vi till och med påstå. Här är då listan som Ung Vänster delade ut under årets Bråvallafestival:2014-07-02-1819_53b430e3ddf2b3205110b861

Reaktionerna som följde var många och högljudda. En av dem summerade all kritik tämligen heltäckande: ”Hur kan du dela något där det står ”…tips till killar för att inte våldta”? När det står ”killar” antyder det att det är alla killar. Långt ifrån alla killar våldtar (ungefär 4.5%). Detta brev antyder att alla killar är potentiella våldtäktsmän, annars skulle det inte stå som det gör. Det är kränkade och inte alls okej.”

Jag håller med ovanstående kommentarer helt och fullt. Det är långt ifrån alla män som våldtar. Och självklart är inte killar oförmögna att följa sin moraliska kompass, att påstå motsatsen är ett så skrattretande stenålderstänk att jag knappt finner ord. Och visst gjorde Ung Vänster en tabbe när de titulerade listan ”8 tips till killar – för att inte våldta” istället för ”8 tips till dig som finner dig så pass överdominerad en annan människa att du känner dig berättigad till dennes kropp utan samtycke – för att inte våldta”.

Men ovanstående person, och alla ni andra som tycker med hen, har inte insett vad det hela handlar om. Det handlar inte om att se på alla människor med penis som eventuella våldtäktsförövare.

Det handlar om att vi idag, 2014, fortfarande lever i en våldtäktskultur där offret skuldbeläggs minst lika mycket, om inte mer i vissa fall, som förövaren (”Men hon får väl skylla sig själv som drack sig så där full/bar en så kort kjol/gick hem sent om natten ensam – hon visste ju vad som skulle kunna hända”).  Varför detta argument håller när det gäller våldtäkt med inte när det kommer till rån (alltså, den gamle farbrodern viftade ju men plånboken alldeles för synligt när han skulle ta ut pengar ur bankautomaten, han praktiskt taget bad om att bli rånad), misshandel (han ville säkert bli nedslagen eftersom han gick ensam i den delen av stan så sent på natten, full var han också) eller liknande är mig fullständigt obegripligt.

Det handlar om att det fortfarande förekommer att våldtäktsoffer får frågan ”Hur kort var kjolen?” eller ”Hur mycket hade du egentligen druckit?” i polisförhör när de väl vågar anmäla.

Det handlar om att killar växer upp i en machokultur där sexuella trakasserier och objektifiering av kvinnokroppen är mer eller mindre allmänt accepterat (tänker t.ex. på alla glåpord jag och mina vänner har fått ropat till oss när vi går gatan fram och en bil med några ”sköna snubbar” svischar förbi och alla gånger vi fått kroppsdelar smekta/tryckta på klubbar utan någon form av förvarning över huvud taget), varför våldtäkt då enkelt kan tänkas bli nästa steg för somliga som inte har alla hjärnskruvar ordentligt åtdragna.

Det handlar om att det i på tok för många våldtäktsfall tvistas kring huruvida offret sa ”nej” eller gjorde motstånd tillräckligt tydligt för en fällande dom. Tänk om vi vänder på steken, och frågar oss om hon sa ”ja” istället? Inte det? Nej, men då var det väl kanske rätt så troligt att hon inte ville ha sex då.

Det handlar om att våldtäkter sker varenda dag i vårt svenska mest jävla jämställda land. Det sker bakom stängda dörrar. Det sker på din kompis fest. Det sker inne på skoltoaletten. Det sker lite överallt, och vi tittar mest genom fingrarna och rycker på axlarna. En tjej vid namn Madeleine Ahlström (en av mina främsta förebilder, trots att jag aldrig har träffat henne) bad sina läsare att skicka in sina berättelser om sexuella övergrepp. Hon publicerade dem allihop, 31 A4-sidor närmare bestämt, i följetongen ”Detta händer”. Läs och ta del av de här tjejernas skam och förnedring som de får leva med varenda dag.

Det handlar om att vi fokuserar på att lära tjejer självförsvar och vikten av att bära pepparspray i väskan, och föreslår det briljanta förslaget att öka polispatrulleringen sena helgnätter för att minsta antalet våldtäkter (att majoriteten av våldtäkter sker bakom stängda dörrar i ett hus som antingen tillhör offret, förövaren eller någon bekant till de båda, är en annan femma), istället för att försöka förändra de här killarnas syn på kvinnor redan innan våldtäkten begås.

Allt det här ville Ung Vänster belysa med sin satiriska lista, och jag att tycker de lyckades grymt bra. Jag är av den meningen att det bästa sättet att få bukt med våldtäktsproblematiken är att aktivt jobba mot ett mer jämställds samhälle, där kvinnokroppen inte behandlas som en egendom att göra vad fan som helst med och där männen ska slippa känna press från ett machoideal att objektifiera kvinnor, snarare än att lära tjejer karatesparkar. För jag ska kunna spatsera gatan fram genom staden mitt i natten, spritt språngande naken och stupfull, utan att någon anser sig ha rätt att ta sig några som helst friheter vad gäller min kropp. Punkt.

blogstats trackingpixel

8 reaktion på “För att våldtäkter är avskyvärda och nu är det fanimej dags för förändring

 1. ”Hur kan du dela något där det står ”…tips till killar för att inte våldta”? När det står ”killar” antyder det att det är alla killar. Långt ifrån alla killar våldtar (ungefär 4.5%). Detta brev antyder att alla killar är potentiella våldtäktsmän, annars skulle det inte stå som det gör. Det är kränkade och inte alls okej.”

  När det står ”killar” betyder det att blygbladet är för killar att läsa, men det antyder INTE att alla killar är våldtäktsmän. Det är något som du ”antyder” själv, din egna uppfattning. Bara för man får med en beskrivning när man köpt en TV betyder det INTE att företaget ”antyder” att man som kund inte förstår sig ett dugg på hur en TV fungerar. Som kille tycker jag inte alls det är kränkande att skriva ”killar”. Jag vet själv att jag inte skulle våldta så jag kunde inte bry mig mindre.

  Om en tjej dricker sig full så får hon skylla sig själv att hon förlorar kontroll över situationen. Det betyder inte att hon hade haft kontroll även om hon inte druckit, men hon gör inte situationen lättare så att säga genom att dricka. MEN det rättfärdigar våldtäktsmannen inte ett dugg bara för tjejen har druckit. Det är fortfarande våldtäktsmannen som begått ett mycket grovt brott. Alla måste ta sitt ansvar. Gjorde våldtäktsoffret sitt bästa för att inte bli våldtagen? Gjorde våldtäktsmannen sitt bästa för att inte våldta? Förmodligen INTE i båda fallen. Vem har begått ett brott och bör ställas till svars för sina handlingar? Våldtäktsmannen. Vem bör lämnas ifred? Offret. Svårare än så är det inte.

  • Käre Erik,

   Jag håller fullständigt med dig, förutom det du påpekar i den första meningen i det tredje stycket. Jag tycker inte alls att en tjej får skylla sig själv om hon dricker så mycket att hon inte har full kontroll över situationen (men ”situationen” antar jag att du menar våldtäkt i det här fallet). Alltså, självklart ska man inte ta onödiga risker, men om risken nu är att ”dricka för mycket” (var nu den gränsen går?) så leder det ju till att det enda sättet för den här exemplifierade tjejen att slippa bli våldtagen är att stanna hemma/hålla dig spiknykter, vilket för mig är ett ganska absurt sätt att tänka (jämför t.ex. med att säga åt en man att inte dricka under en utekväll eftersom risken FINNS att han kan bli misshandlad). Och det är väl detta tankesätt jag vill försöka förändra med ovanstående inlägg.

  • Ehh, det spelar ingen roll om någon är totaldäckad, den personen ska ändå inte behöva skylla sig själv.

   Och vadå ”Gjorde våldtäktsoffret sitt bästa för att inte bli våldtagen? ”, man ska inte behöva anstränga sig ett skit för att inte behöva bli våldtagen. En person ska kunna gå ut helt naken och däcka utan att behöva bli våldtagen, och nä, den personen ska inte behöva skylla sig själv även om hon eller han blev våldtagen. Det är normal common sense att inte börja ha sex med någon som inte gett sitt medgivande och som dessutom inte ens är vid medvetande.

   • Quasi, du fattar inte…

    Om jag reser på semester i 4 veckor till Grekland och väljer att bara stänga dörren och inte låsa mitt hem innan jag åker. När jag kommer hem så upptäcker jag att någon gått in i mitt hem och stulit min TV. Får inte jag skylla mig själv då att jag inte låste dörren? Eller vänta nu… Varför ska jag behöva låsa min dörr?! Jag ska inte behöva låsa min dörr bara för att det finns idioter som gör inbrott hos andra! Det är i princip sååå du resonerar om att tjejer inte får skylla sig själva för att dom druckit sig så berusade att dom inte ens kan stå upp… Vissa människor till och med går så långt att dom installerar larm i sina hem för flera tusen kronor! Ska man behöva göra det va? Nej. Men det är ens egna ansvar att göra det när man vet att det ALLTID kommer finnas brottslingar, båda tjuvar och våldtäktsmän. Det första man kan göra för att undvika våldtäkt är väl ändå att inte supa sig så jävla full. Det är för att hjälpa dom tjejer som blir våldtagna som jag säger så , inte för att skylla på tjejen… Blir så trött på folk som ska vrida på allt.

    Tack och godnatt.

 2. Glömde nämna några saker…

  1. Man får INTE bära ”pepparspray”. Det är olagligt i Sverige.
  2. Man får inte gå runt naken på stan
  3. Man får inte vara stupfull på stan, då blir man omhändertagen av Polisen.

  Läs på lite mer.

  • Käre Erik,

   Innan du säger åt mig att läsa på lite mer så vill jag bara påpeka att jag anser också att det är fel att bära pepparspray som civilperson. Listan jag har med är ett ironiskt exempel på de hundratals listor jag har sett inom samma område (vilka inte alla är svenska och därmed kan komma från länder där det är lagligt, exempelvis vissa delstater i USA). Det innebär inte att jag håller med (ganska så mycket motsatsen faktiskt, vilket framgår i texten tämligen tydligt). Och huruvida man får vara naken eller stupfull på stan eller inte kan jag känna är rätt så oväsentligt i sammanhanget, då texten främst uppmanar till att stoppa sexuellt våld och öppna upp ögonen för en våldtäktskultur som kanske inte alltid är så uppenbart kristallklar att genomskåda?

   • Det är väsentligt i sammanhanget att man inte får vara naken eller stupfull eftersom båda är olagliga. När du inkluderar exempel på saker man inte ens får göra så gör du hela diskussionen till värdelös eftersom du framvisar en bild som inte är sann. Du gör våldtäkts offer till offer igen genom att få det att se ut som om dom inte bär något ansvar alls för sina handlingar. Så länge dom existerar på jorden så bär dom sitt ansvar. Jag har varit väldigt tydlig med att det inte ska tolkas som att våldtäkts offren själva ansvarar för handlingarna av våldtäktsmännen. Allt som våldtäkts offren gör ansvarar dom för och allt det våldtäktsmännen för det dom gör. Inte svårare än så.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>