Man in the mirror

Livet i Nya Zeeland har för mig varit som att leva i en bubbla. En mestadels häpnadsväckande, sprudlande glad badboll som kastats runt på stekande badstränder, svettiga bussar, löjligt vackra vyer och in i främmande människors varma hem. Det har varit fullkomligt underbart att leva så isolerat från omvärlden med enbart mitt självförverkligande i fokus. Men nu pockar mitt samvete undermedvetet på min näthinna. Det är dags att vakna upp ur sagodrömmen och blicka ut mot verkligheten. Folkmord i Irak. Valspurt inför den 14 september. 8 % av Sveriges skolelever är mobbade. Fortsatta stridigheter i Gaza. Sexuellt våld. Inbördeskrig i Syrien. Homofobi och bristande rättigheter för HBTQ-personer. Militära insatser i Ukraina. Kvinnohat. Gud vet som pågår i Nordkorea. Rasism.

Mina ögon tåras, mitt hjärta blöder, min ilska över människors val av att leva i ignorans och förnekelse, av att avsäga sig sitt ansvar som världsmedborgare genom att uppgivet rycka på axlarna och slå över till en annan kanal, vet inga gränser osv. Men mest är jag upprörd över att vi i den allra mest privilegierade delen av världen mår så pass psykiskt dåligt som vi gör (och det kryper ner i åldrarna). När vi skulle kunna må så himla mycket bättre. Fan alltså, vänner, det är dags att göra något åt den här sörjan en gång för alla.  Det startar, som Michael Jackson sjöng: med människan i spegeln. Med mig. Med dig. Med oss. Våga berätta för någon att du mår skit. Lita på din magkänsla och fråga den där tystlåtna/högljudda/framgångsrika/utstötta/gamla/unga människan hur hen egentligen mår. Flera gånger kan behövas innan du får ett sanningsenligt svar.

Idag startade skådespelerskan Cecilia Forss och regissören Paul Jerndal en kampanj om psykisk ohälsa under hashtagen #otillräcklig. Ett alldeles fantastiskt initiativ tycker jag. Ju fler vi är som vågar lyfta detta tabubelagda ämne, desto större chans har vi att en vacker dag kunna gå rakryggade och vara stolta över våra liv fast det inte är rosenskimrande perfekt à la smickrande filter på Instagram. För ett mer öppensinnat samhälle som inte vänder bort blicken för det svaga och det olustiga. Är någon med mig?tumblr_lr4fc32kxp1r2jp8po1_500_large

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>